top of page

25 gramov želatine na dan zmanjša benigne težave s prostato

Danes smo našli še eno zanimivo publikacijo iz daljne preteklosti. Leta 1973 so raziskovalci na univerzi v Singapurju po naključju odkrili, da lahko želatina zmanjša benigne simptome prostate.

 

Želatina in prostata


Raziskovalci so moškim dajali skupaj 25 gramov želatine na dan, razdeljene v tri obroke. Poskus ni bil povezan s težavami s prostato, vendar so nekateri moški z benigno hipertrofijo prostate poročali, da so redkeje čutili potrebo po uriniranju, lažje urinirali in niso več doživljali pekočega občutka pri teh vsakodnevnih telesnih opravilih.

Ko so prenehali z dodajanjem dodatkov, so se simptomi vrnili. Po petih mesecih jemanja 25 gramov dnevno pa so moški enake pozitivne učinke občutili tudi pri manjšem odmerku.

Raziskovalci so imeli na voljo tudi podatke o moških, ki so dnevno uživali dodatne beljakovine iz mesa. Mesne beljakovine niso zmanjšale simptomov prostate.


Pomanjkanje kasnejših razisklav


Po našem najboljšem vedenju opažanja iz tega članka iz leta 1973 niso vodila v raziskave o morebitnih pozitivnih učinkih želatine na prostato.

Ali pa so raziskovalci to proučevali, vendar niso našli ničesar, zaradi česar bi bile znanstvene revije navdušene in posledično še bolj obsežne.


Vprašanje


Kaj je z želatino? Kako ima lahko surovina za puding toliko pozitivnih učinkov na zdravje? Kmalu bo na voljo več informacij.

 



bottom of page