top of page

Dodatek, ki popravi zlomljeno srce

Oglejte si, na kaj smo naleteli: dodatek iz Avstrije z imenom Amorex, na škatli pa piše, da pomaga pri zlomljenem srcu. Aktivna sestavina: izvleček Griffonia simplificolia.

 

Griffonia simplicifolia

Griffonia simplicifolia je rastlina iz zahodne Afrike. Vsaka tableta zdravila Amorex, ki ga proizvaja podjetje Coropharm, vsebuje 60 mg izvlečka iz semen Griffonia simplicifolia.

Semena Griffonia simplicifolia - na sliki - vsebujejo 5-hidroksitriptofan ali 5-HTP. 5-hidroksitriptofan v majhnih količinah najdemo tudi v češnjah, bananah in kiviju, v telesu pa nastane, ko encim triptofan hidroksilaza pretvori aminokislino triptofan. 5-hidroksitriptofan je neposredni predhodnik nevrotransmiterja serotonina.


Serotonin


V obdobju depresije ali dolgotrajnega negativnega razpoloženja je koncentracija serotonina v možganih nizka. Skoraj vsi antidepresivi delujejo tako, da povečajo koncentracijo serotonina. Obstajajo študije, ki kažejo, da dodajanje triptofana ali 5-hidroksitriptofana poveča koncentracijo serotonina v možganih ljudi z depresijo in izboljša njihovo razpoloženje. [Asian J Psychiatr. 2013 Feb;6(1):29-34.] [Altern Med Rev. 1998 Aug;3(4):271-80.] Zato lahko domnevate, da lahko 5-hidroksitriptofan zelo verjetno pripomore k temu, da bo zlomljeno srce bolj znosno.


Študija


Vendar pa ustvarjalci zdravila Amorex svojih argumentov ne utemeljujejo s špekulacijami, temveč z resnično študijo v živo. Ta je bila objavljena leta 2010 v reviji Neuro Endocrinology Letters. V tej študiji so italijanski raziskovalci izvedli poskus na 15 študentih, ki so bili vsi v razmerju, ki se ni končalo, ali so doživeli neuslišano ljubezen in so se težko spopadali s svojim položajem.

Raziskovalci so študentom 6 tednov vsak dan dajali 2 kapsuli Amorexa. To pomeni, da so študenti vsak dan zaužili 120 mg Griffonia simplicifolia, ki vsebuje 25 mg 5-hidroksitriptofana.


Rezultati


Raziskovalci so od študentov zahtevali, da izpolnijo vprašalnik, da bi ugotovili, koliko romantičnega stresa - tj. zlomljenega srca - so študenti doživljali pred začetkom dopolnilnega zdravljenja, med dopolnjevanjem in ob koncu dopolnilnega zdravljenja. Najmanjši možni rezultat, ki so ga študenti lahko dosegli, je bil 7 točk, največji pa 35 točk. Spodnja slika kaže, da se je količina romantičnega stresa v obdobju dopolnjevanja očitno zmanjšala.


V obdobju dopolnjevanja se je koncentracija 5-HTP v krvnih ploščicah povečala, prav tako pa tudi koncentracija nevrotrofičnega faktorja možganskega izvora [BDNF]. BDNF je hormon, ki ohranja možganske celice v formi in spodbuja nastajanje novih povezav med možganskimi celicami. Sinteza BDNF je pri ljudeh z depresijo in anksioznimi motnjami zmanjšana.

Ta študija je zelo kritična. Na primer, ni bilo kontrolne skupine. Zato ne vemo, ali si učenci ne bi enako hitro opomogli od zlomljenega srca, če ne bi prejemali dodatka.


Zaključek


"Menimo, da imajo ti podatki vsaj dve pomembni posledici," so povzeli raziskovalci. "Prvič, te ugotovitve razširjajo prejšnja opažanja, ki nakazujejo morebitno serotoninergično disfunkcijo pri romantičnem stresu pri ljudeh."

"Drugič, predlagajo, da bi lahko neposredno modulacijo serotoninergičnega sistema uporabili za zdravljenje psihološkega trpljenja, povezanega z neuslišano romantično ljubeznijo."

 



bottom of page