top of page

Premalo spanja? Kreatin vas ohranja budne

Po podatkih študije britanskega univerzitetnega kolidža v Chichestru, objavljene v reviji Psychopharmacology, kreatin deluje na možgane približno enako kot na mišice. Tako kot kreatin omogoča mišicam, da ob koncu serije naredijo nekaj dodatnih ponovitev, pomaga tudi utrujenim možganom, da jasneje razmišljajo.

 

Študija


Psihologi s testom generiranja naključnih gibov (test RNG) merijo, kako sposobni ste izvajati zapletene miselne procese. Pri tem so testne osebe postavljene pred tablo z osmimi gumbi, ki jih morajo naključno pritisniti. Zdi se preprosto, vendar ni. Bolj ko ste utrujeni, lažje se ujamete v vzorec in še naprej pritiskate iste gumbe.


Britanci so svoje testne osebe štiriindvajset ur držali budne, nato pa so jih prisilili, da opravijo teste RMG. Pred začetkom poskusa je polovica testirancev en teden štirikrat na dan jemala po 5 g kreatina. Druga polovica je dobila placebo. Med poskusom so raziskovalci preiskovancem dovolili, da se ukvarjajo s športom in jedo.



Rezultati


Spodnji graf prikazuje, kako pogosto so testne osebe pritiskale gumbe v vzorcu. Razlika med skupino s kreatinom in skupino s placebom je postala pomembna pri zadnjem testu.


Spodnja slika je rezultat iste študije in prikazuje, kako utrujeni so bili testni udeleženci.



Zaključek


Zato dodatek kreatina zmanjšuje utrujenost. Raziskava je pokazala, da so se testne osebe v skupini s kreatinom počutile bolj energične kot osebe v skupini s placebom.


Raziskovalci ugotavljajo, da je kreatin spodbudna snov za možgane. Če ste neprespani, vendar morate biti sposobni jasno razmišljati, vam bo dopolnilo kreatina pomagalo, da boste nadaljevali z delom.

 



bottom of page