top of page

Vitamin C zmanjša tveganje za smrt za 25 odstotkov

Več kot je vitamina C v krvi, manjša je verjetnost, da boste umrli v naslednjih 16 letih. Glede na kitajsko študijo se zdi, da vitamin C ščiti tako pred smrtonosnimi boleznimi srca in ožilja kot tudi pred smrtonosnim rakom.

 

Študija


Kitajski epidemiologi so leta 2018 v reviji Journal of Epidemiology and Community Health objavili študijo, v kateri so 16 let spremljali 948 prebivalcev podeželske regije. Ob začetku študije so bili udeleženci raziskave stari od 53 do 84 let.


Med študijo so raziskovalci dvakrat določili, koliko vitamina C je bilo prisotnega v krvi udeležencev študije. Poleg tega so spremljali, koliko udeležencev študije je umrlo in zaradi česa.


Rezultati


Študija se je začela leta 1991 in končala leta 2016. Do takrat je umrlo 381 udeležencev študije. Ko so raziskovalci preverili, zaradi česa so umrli udeleženci študije in koliko vitamina C je bilo v njihovi krvi, so lahko sestavili spodnjo tabelo.



Pri 25 odstotkih udeležencev študije z najvišjimi koncentracijami vitamina C [Q4] je bilo tveganje za smrt za četrtino manjše kot pri 25 odstotkih udeležencev študije z najnižjimi koncentracijami vitamina C [Q1].


V skladu z učbeniki gre za pomanjkanje vitamina C le, če koncentracija v krvi pade pod 28 mikromolov na liter. V Q1 je bila koncentracija vitamina C od 9 do 35 mikromolov na liter.


Raziskovalci so našli dokaze, da razmeroma visoka raven vitamina C zmanjšuje tveganje za smrt zaradi raka in za smrt zaradi bolezni srca in ožilja.


Zaključek


"Ta študija dodaja nove dokaze, ki kažejo na močno splošno koristnost visokih plazemskih koncentracij vitamina C za različne vzroke smrti," povzemajo raziskovalci.


"Skupaj z rezultati drugih kohort v zahodnih državah vidimo vse več dokazov, da je višje stanje vitamina C lahko povezano z manjšim tveganjem za skupno umrljivost, in potrjujejo pomen ustreznega vitamina C za zdravje ljudi."


Pomankljivosti


Raziskovalci niso posebej preučevali uživanja sadja in zelenjave. Zato svojih podatkov za to niso mogli popraviti.


Izmerjene koncentracije vitamina C so lahko označevalci uživanja sadja in zelenjave. Zmanjšanje tveganja za smrt pri visoki koncentraciji vitamina C zato verjetno ni le posledica vitamina C, temveč tudi drugih sestavin sadja in zelenjave.

 



bottom of page