top of page

1 g HMB poveča raven rastnega hormona in IGF-1 pri športnikih

Dopolnjevanje z dodatkom za bodybuilding HMB - polno ime beta-hidroksi-beta-metil-butirat - zavira katabolne procese in spodbuja anabolične procese ter tako pomaga bodybuilderjem in drugim športnikom, ki se ukvarjajo z močjo, tudi na druge načine, ne le pri razvoju mišic. Športni znanstveniki na Univerzi v Centralni Floridi so odkrili, da HMB med treningom odpornosti spodbuja tudi proizvodnjo rastnega hormona in IGF-1.

 

HMB


HMB [strukturna formula na desnispodaj] je presnovek levcina. V devetdesetih letih prejšnjega stoletja je Steve Nissen odkril, da je dnevno dodajanje nekaj gramov HMB pomagalo bodybuilderjem v treh tednih pridobiti kilograme mišične mase. Nissen je skupaj s sodelavci raziskovalci ustanovil podjetje Metabolic Technologies za trženje HMB. Podjetje nenehno financira študije, ki dokazujejo, da HMB deluje. Tudi študijo v tej objavi je sponzoriralo podjetje Metabolic Technologies.




Študija


Raziskovalci so izvedli poskus z 20 študenti moškega spola, ki so se nekaj let ukvarjali z vadbo za moč. Moške so preizkusili z vajami za vadbo nog: počepi, mrtvi dvigi in deljeni počepi.

Polovica moških je 30 minut pred treningom vzela 1 g HMB Free Acid, druga polovica pa je dobila placebo. Raziskovalci so moškim odvzeli vzorce krvi tik pred začetkom vadbe in pol ure po njenem koncu. V laboratoriju so nato izmerili količino anaboličnih hormonov, kot so testosteron, inzulin, rastni hormon in IGF-1 v krvi.


Rezultati


Dodatek HMB ni vplival na inzulin in testosteron, je pa vplival na rastni hormon in IGF-1, kot je razvidno iz spodnjih slik.





Zaključek


Raziskovalci so uporabili kapsule HMB Free Acid, ki so vsebovale gel. "Nedavna študija je pokazala, da ni razlik v absorpciji med HMB Free Acid in HMB-Ca [HMB, vezan na kalcij, ki ga najdemo v večini dodatkov HMB] na živalskem modelu, ko sta bili obe obliki dani v tekoči suspenziji," so zapisali raziskovalci. "Tako je lahko gelska oblika HMB Free Acid odgovorna za njegove opazovane pomembne lastnosti."

 



bottom of page