top of page

3 grami HMB na dan povečajo učinek sirotke na izgradnjo mišic

Metabolit levcina HMB, dobro poznan dodatek v bodybuildingu in fitnesu, ima blag anabolični učinek. Na molekularni ravni način, kako HMB pospešuje rast mišic, spominja na način, kako na mišice deluje visokobeljakovinska prehrana. Ali je smiselno uporabljati HMB, če ga dopolnjujete tudi s sirotko? Študija na ljudeh, nedavno objavljena v reviji Journal of the International Society of Sports Nutrition, daje pritrdilen odgovor na to vprašanje.

 

Študija


Raziskovalci so 16 zdravih študentov moškega spola, ki se še nikoli niso ukvarjali z vadbo za moč, 12 tednov na enak način vadili z utežmi. Vsi študenti so pred in po vadbi uživali napitek s 30 grami sirotke. Skupno so torej zaužili 60 gramov sirotke na dan.

V dneh, ko preiskovanci niso telovadili, so za zajtrk zaužili 30 gramov sirotke.

Polovica študentov je dnevno vzela 3 kapsule z 1 gramom staromodnega, na kalcij vezanega HMB. Skupaj so tako študenti zaužili 3 grame HMB na dan. Druga polovica študentov je jemala placebo.

Pred in po 12-tedenskem obdobju so raziskovalci z magnetno resonanco določili telesno sestavo moških.


Rezultati


Obe skupini sta povečali pusto telesno maso - mišice - vendar je bilo povečanje puste telesne mase bolj prepričljivo pri uporabnikih HMB-plus-whey [HMB] kot v skupini, ki je uporabljala samo sirotko [PLA].




Ko so raziskovalci izmerjene učinke analizirali s statističnimi podatki, so ugotovili, da je imela skupina s HMB-plus-whey bistveno več mišične mase v nogah kot druga skupina.


Zaključek


"Sklepamo, da lahko HMB v kombinaciji z dodajanjem sirotkinih beljakovin pri zdravih odraslih zmerno poveča s treningom povzročeno povečanje mase brez maščobe," so zapisali raziskovalci. "Pomembno je, da smo preučevali netrenirane posameznike, zato rezultatov ni mogoče ekstrapolirati na trenirane športnike."

"Naše ugotovitve so pomembne za posameznike, ki začenjajo s programom vadbe in si prizadevajo za čim večje povečanje mišične mase zaradi vadbe."

"Potrebne so nadaljnje študije, da bi pojasnili optimalno odmerjanje, dajanje HMB in njegove interakcije z različnimi ravnmi vnosa beljakovin (tj. nizkim, zmernim in visokim vnosom beljakovin), da bi ugotovili najbolj koristno uporabo HMB."

 



bottom of page