top of page

5 g BCAA pred treningom = manj bolečin v mišicah

Po podatkih raziskovalcev z japonskega tehnološkega inštituta Nagoya bodo imeli športniki, ki zaužijejo 5 g BCAA tik pred treningom, v naslednjih dneh manj bolečin v mišicah. Izvedli so poskus s 30 moškimi in ženskami, starimi med 21 in 24 let.

 

Študija


Raziskovalci so udeležencem dali zajtrk z veliko ogljikovimi hidrati, tik preden so začeli dvigovati uteži, pa so jim dali 150 ml vode, v kateri je bilo raztopljenih 5 g BCAA. Razmerje med izolevcinom, levcinom in valinom je bilo 1 : 2,3 : 1.2. Poleg tega so v tekočini raztopili še 1 g zelenega čaja v prahu.

Študijo je delno financirala japonska vlada. Od kod je prišel preostali denar, ni jasno. Vemo le, da sta pri študiji sodelovala dva raziskovalca iz podjetja Ajinomoto. Ajinomoto je proizvajalec BCAA.

Trening je bil sestavljen iz 7 serij sklec. Moški in ženske, ki sicer niso redno telovadili, so morali v vsaki seriji narediti 20 ponovitev.

Pet dni po treningu so morali udeleženci navesti, kako boleče so njihove mišice. Prva slika spodaj prikazuje ocene, ki so jih izpolnili moški. Spodnja slika prikazuje rezultate žensk.



Rezultat


BCAA so imeli večji učinek na ženske kot na moške. Po mnenju Japoncev je to zato, ker so ženske lažje in zato dobijo več BCAA na kilogram telesne teže kot moški. Moški so dobili 77 mg BCAA na kg telesne teže, ženske pa 92 mg.

Japonci niso raziskali, kako so BCAA vplivali na testne osebe. Toda glede na literaturo imamo nejasen sum. "BCAA lahko omilijo razgradnjo beljakovin, ki jo povzroči vadba, medtem ko lahko levcin spodbuja sintezo mišičnih beljakovin," so zapisali raziskovalci. "Če se ugotovitev potrdi, bi lahko rezultati podprli uporabnost BCAA pri regeneraciji mišic po vadbi."


Zaključek


Raziskovalci so v nedavni študiji poročali, da dodatek BCAA zmanjša povečanje mišičnih beljakovin mioglobina in elastase v krvi po treningu. [Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2010 Jun;20(3):236-44.] Mioglobin se sprošča ob poškodbah mišičnih celic, elastaza pa je encim, ki ga imunske celice uporabljajo za odstranjevanje odmrlih celic. To pomeni, da dodatek BCAA zmanjša poškodbe mišic, ki jih povzroči trening.

 



bottom of page