top of page

7 gramov levcina na dan zaustavi izgubo mišične mase pri starejših

S staranjem izgubljamo mišično maso. Kako in zakaj proces staranja povzroča propadanje mišic, znanstveniki še vedno ne vedo, morda pa zdaj vedo, kako ta proces ustaviti. Vse, kar morate storiti, je, da z vsakodnevnim uživanjem beljakovinsko bogate hrane poskrbite za zadostno količino levcina. Po mnenju avstralskega strokovnjaka za prehrano Camerona Keitha McDonalda je dnevni odmerek 7,12 g levcina dovolj, da zaustavimo s staranjem povezano izgubo mišic.

 

Študija


McDonald, ki dela na Univerzi v Queenslandu, je analiziral podatke o 368 Dancih, starih med 35 in 65 let. Danci so sodelovali v študiji o boleznih srca in ožilja in so jih v določenem obdobju spremljali šest let. Pred začetkom in na koncu študije so raziskovalci izmerili telesno sestavo udeležencev. Poleg tega so vedeli, ali so udeleženci telovadili ter koliko beljakovin in levcina so zaužili.


Rezultati


Med udeleženci, mlajšimi od 65 let, McDonald ni ugotovil nobenih povezav, med starejšimi od 65 let pa so bile ugotovljene. Starejši od 65 let so izgubili več puste telesne mase [tj. mišične mase], manj ko je bilo v njihovi prehrani levcina. V skupini starejših od 65 let z največjim vnosom levcina je bila izguba mišične mase nična.


Na spodnji sliki so raziskovalci izločili čim več drugih dejavnikov, kot so izhodiščna mišična masa, spol, starost, energijski vnos in telesna dejavnost.



Zaključek


Da bi vsak dan zaužili 7,12 g levcina, morate zaužiti približno 1,25 g beljakovin na kg telesne teže, je izračunal McDonald. Če zaužijete to količino in vnos beljakovin razporedite na tri obroke na dan, boste zaužili približno 2,5 g levcina na obrok.

To je natanko najmanjša količina levcina, ki lahko spodbudi rast mišic.

 



bottom of page