top of page

Alfa-GPC = več rastnega hormona po treningu

Vrsta holina, ki jo lahko kupite na polici v boljših trgovinah s prehranskimi dopolnili, poveča vrh rastnega hormona po vadbi z utežmi. Športni znanstveniki iz ameriškega centra za uporabne zdravstvene raziskave so to odkrili, ko so precej izkušenim športnikom, ki se ukvarjajo z močjo, dajali 600 mg alfa-GPC, kar je kratica za alfa-glicerilfosforikolin.

 

Alpha-GPC


Strukturna formula snovi, ki so jo raziskovalci testirali, je prikazana spodaj [formula 4]. Alfa-glicerilfosforilholin je podoben fosfatidilholinu [formula 3], ki je skupaj z inozitolom pomembna sestavina lecitina. Je tudi predhodnik holina [formula 1], holin pa je predhodnik nevrotransmiterja acetilholina [formula 2].

Acetilholin pomaga možganom in živčnim celicam pri medsebojni komunikaciji. Acetilholin zagotavlja, da lahko možgani shranjujejo spomine in dajejo mišicam navodila za gibanje. Zaradi prve lastnosti so gibanje za dolgoživost vedno zanimale snovi, ki pospešujejo sintezo acetilholina.

Po podatkih podjetja ChemiNutra, proizvajalca pripravka alfa-GPC AlphaSize, je alfa-GPC boljši prekurzor acetilholina kot holin ali fosfatidilholin.

Dodatki, ki vsebujejo prekurzor acetilholina, so lahko koristni za športnike, ki se ukvarjajo z močjo. Obstajajo znaki, da povečana koncentracija acetilholina v možganih povečuje proizvodnjo rastnega hormona po treningu. [Horm Metab Res. 1992 Mar;24(3):119-21.] Zato je družba ChemiNutra naročila študijo, katere povzetek je bil objavljen v reviji Journal of the International Society of Sports Nutrition.


Študija


Raziskovalci so sedmim mladim moškim dali 600 mg alfa-GPC ali placebo uro in pol pred treningom. Vadba je bila sestavljena iz šestih serij počepov s 70 odstotki 1RM, ki so jim sledile tri serije bencha s 50 odstotki njihove največje teže.


Rezultati


Spodnja slika prikazuje, da je en odmerek povečal koncentracijo rastnega hormona v krvi.



V razmislek


Raziskovalci so zapisali, da se je zaradi dodatka "maksimalni GH povečal za 44-krat".

To je res, vendar je tudi nekoliko zavajajoče. Rastni hormon se sprošča v pulzih. Včasih rastnega hormona v krvi skoraj ni, vendar se ob treningu njegova koncentracija poveča. Višina vrha ne pove veliko. Bolj koristno je določiti raven rastnega hormona v daljšem časovnem obdobju.

 



bottom of page