top of page

Ginko podaljšuje življenje

Če bi starejši ljudje vsakodnevno jemali ginko, bi se zmanjšala verjetnost njihove smrti, so ugotovili raziskovalci s francoske univerze v Bordeauxu, ko so 13 let spremljali skupino 3500 starejših ljudi. Raziskovalci so iskali učinke zdravil proti demenci.

 

Študija


Tako so od leta 1988 do začetka 21. stoletja v jugozahodni Franciji testirali 3534 starejših ljudi. Od teh jih je 225 uporabljalo ginko, 888 pa zdravila za upočasnitev upadanja duševnih sposobnosti. Raziskovalci so ugotovili, da je bilo pri tistih, ki so poleg ginka uporabljali tudi zdravila, nekoliko več možnosti, da bodo zboleli za demenco, kot pri tistih, ki niso uporabljali ničesar.


Rezultati


To ne pomeni, da so starejši ljudje trpeli za demenco, ker so uporabljali te snovi. Bilo je ravno obratno: ker so ti starejši ljudje trpeli zaradi simptomov slabšanja duševnih sposobnosti, so pogosteje uporabljali zdravila.

Zgornja tabela prikazuje verjetnost demence, 95-odstotni interval zaupanja in vrednost P v treh skupinah. Prihranili vam bomo statistično besedičenje, vendar rezultati niso zelo šokantni.


Vendar je učinek ginka na možnost smrti spektakularen. Možnost, da bi uporabniki ginka umrli v 13 letih študije, je bila 46-odstotna. Možnost, da bi uporabniki zdravil proti demenci umrli v teh 13 letih, je bila 62-odstotna. Pri neuporabnikih ginka je bila možnost smrti 50-odstotna.


Zaključek


Raziskovalci sami ne morejo verjeti, vendar se zdi, da ginko podaljšuje življenje.


"Te rezultate je treba razlagati previdno," so zapisali raziskovalci, "saj je ugoden učinek, povezan z ginko bilobo, povezan z zdravilom, ki se ne daje naključno. Opazovani učinek na preživetje pa je bil nepričakovan. Kljub temu ni mogoče izključiti, da ima Ginkgo biloba morda ugoden učinek na preživetje pri starejši populaciji."


 



bottom of page