top of page

Ginko zmanjšuje raven kortizola po stresu

Slovaška študija kaže, da lahko ginko biloba poveča impulz za rast pri treningu moči. V študiji, ki je bila pred šestimi leti objavljena v reviji Journal of Physiology and Pharmacology, je navedeno, da ena kapsula ginka zmanjša sproščanje kortizola po stresnem dogodku.

 

Študija


Slovaki so sedemdeset testirancev naučili besede na pamet, nato pa so jih prosili, naj jih zapišejo. Hkrati so morali testne osebe stiskati ročke. Kombinacija obeh testov je povzročila psihološki in fizični stres. Stres običajno povzroči povečano tvorbo stresnega hormona kortizola, vendar se to ni zgodilo pri moških, ki so 30 minut pred testom vzeli 120 mg ginka (glej spodnjo sliko).


Rezultati


Ginkgo upočasnjuje nastajanje kortizola na dva načina. Listi vsebujejo ginkolid B, močno oksidiran terpen, ki upočasnjuje nastajanje kortizola iz holesterola v celicah nadledvičnih žlez. [Cell Mol Biol (Noisy-le-grand). 2002 Sep;48(6):633-9.]


Drugi način, kako ginko zmanjšuje raven kortizola, se pokaže šele ob dolgotrajni uporabi ginka. Glede na študije na živalih isti ginkolid B upočasni sproščanje hormona, ki sprošča kortikotropin (CRH), v hipotalamusu. [Life Sci. 1998;62(25):2329-40.] CRH povzroča, da nadledvična žleza proizvaja kortizol.


Znižanje ravni kortizola je zanimivo za športnike in tiste, ki si prizadevajo za dolgoživost. Kortizol je katabolni hormon: manj katabolnih hormonov kot kroži v telesu po treningu, več mišične mase in moči boste pridobili.


Zaključek


Za tiste, ki si želijo dolgoživosti, je smiselno zmanjšati raven kortizola, saj kortizol ni le stresni hormon, temveč tudi hormon staranja. Starejši ljudje proizvajajo več kortizola kot mladi, povišana raven kortizola pa preprečuje možganskim celicam, da bi vzpostavile nove povezave. Možnosti za preživetje v višji starosti se izboljšajo, če možganske celice ustvarijo več novih povezav.


 



bottom of page