top of page

Nekaj gramov holina izboljša sposobnost koordinacije

Športniki, ki 70 minut pred tekmovanjem zaužijejo 2 g holina, bodo natančneje ciljali, streljali, brcali ali zadeli. Psihologi z Univerze v Leidnu na Nizozemskem so to dokazali v študiji na ljudeh, ki so jo objavili v reviji Scientific Reports. Izboljšana sposobnost koordinacije je povezana z zmanjšanjem reakcijskega časa - vendar za to morda obstaja rešitev.

 

Študija


V človeškem telesu je holin surovina za nevrotransmiter acetilholin. Ker so raziskovalci verjeli, da več acetilholina pomeni boljšo koordinacijsko sposobnost, so nekaj deset študentov večkrat prisilili, da so opravili test agilnosti. Učenci so morali z miško klikati na osvetljene točke na računalniškem zaslonu.

Ob eni priložnosti so učenci 70 minut pred testom spili dva kozarca pomarančnega soka, ki je vseboval 2 g holin-bitartrata, ob drugi priložnosti pa so spili pomarančni sok, ki ni vseboval holina.


Raziskovalci so poročali, da je bilo z dodatkom zagotovljeno toliko holina kot s "5 trdo kuhanimi jajci ali 250 g govejih jeter". "Navedene količine so bile precej nižje od 3,5 g priporočenega zgornjega vnosa za odrasle."

Telo dokaj hitro absorbira prosti holin. Študije na živalih so pokazale, da koncentracija holina v krvi doseže najvišjo vrednost že 30 minut po zaužitju, že 40 minut po tem pa se koncentracija acetilholina v možganih znatno poveča - in to še 50 minut. [Life Sci. 1975 Apr 1;16(7):1095-102.] [Life Sci. 1975 Sep 15;17(6):975-80.]


Rezultati


Udeleženci so klikali bližje osvetljenim točkam na zaslonu, ko so dobili holin. Vendar je holin nekoliko upočasnil njihov reakcijski čas.


Dodatek holina je prav tako zmanjšal število zgrešitev. Ta učinek je bil statistično pomemben le pri udeležencih, ki so pri testu dosegli dobre rezultate [Acc].


Zaključek


"Rezultati te študije so lahko v neposredno pomoč na primer športnikom, ki imajo lahko koristi od izboljšanja motorične koordinacije kljub počasnejšemu reakcijskemu času," domnevajo raziskovalci.

Za športnike, ki si ne morejo privoščiti počasnejših reakcij, je lahko zanimiva kombinacija holina in snovi, ki izboljšujejo hitrost reakcije. Na primer kofein [J Psychopharmacol. 2017 Feb;31(2):222-32.] morda v kombinaciji z ornitinom in BCAA. Ali pa - če želite izvesti vse - kofein, BCAA in ornitin.

 



bottom of page