top of page

Nekaj tablet spiruline na dan zniža krvni tlak za 4 do 5 točk

Dopolnjevanje z mikroalgami spirulina lahko zniža sistolični in diastolični krvni tlak za več kot 4 točke. Do tega zaključka so prišli poljski znanstveniki v metaštudiji, objavljeni v reviji Nutrients.

 

Študija


Epidemiologi z Medicinske univerze v Lublinu so zbrali 5 študij na ljudeh o vplivu dodajanja spiruline na krvni tlak, v katerih je sodelovalo skupaj 230 oseb.

Preizkušeni odmerki so znašali od 1 do 8 gramov spiruline na dan. Trajanje jemanja je bilo od 2 do 12 tednov.

Spirulina vsebuje sestavine, ki lahko v poskusih na živalih znižajo krvni tlak. Ena od njih je fikocianin. Fikocianin lahko posredno poveča aktivnost dušikovega oksida v arterijskih stenah, zaradi česar postanejo bolj prožne in teoretično zmanjšajo krvni tlak. Poljaki so s svojo metaštudijo želeli ugotoviti, ali to deluje tudi pri ljudeh.


Rezultati


Dodatek spiruline je znižal sistolični krvni tlak - zgornji tlak med krčenjem srčne mišice in takoj po njem - za 4,6 točke.


Odmerki, večji od 2 gramov na dan, in cikli spiruline, daljši od 12 tednov, so se na prvi pogled zdeli učinkovitejši od manjših odmerkov in krajših ciklov, vendar te razlike niso bile statistično značilne.

Dodatek spiruline je znižal diastolični krvni tlak - krvni tlak med dvema krčema srčne mišice - za 4,3 točke.


V svoji metaanalizi so raziskovalci uporabili "težavno" študijo. Ko so Poljaki to študijo izpustili, so ugotovili, da je spirulina nenadoma znižala diastolični krvni tlak za 7 točk. To je številka, ki jo Poljaki navajajo v svojem povzetku.


Zaključek


"Uživanje spiruline bi lahko imelo podporni učinek pri preprečevanju in zdravljenju hipertenzije," so zapisali Poljaki. "Za razjasnitev učinka dodajanja spiruline na krvni tlak so potrebne natančnejše randomizirane kontrolirane raziskave."

 



bottom of page