top of page

Tableta multivitamina na dan vam pomaga ohranjati telesno težo

Ljudje, ki jemljejo multivitamine, so vitkejši od tistih, ki jih ne jemljejo. Raziskovalci z univerze Laval v Kanadi so do te ugotovitve prišli po analizi podatkov o 267 moških in 320 ženskah, starih med 20 in 65 let.

 

Študija


Moški in ženske so v devetdesetih letih prejšnjega stoletja sodelovali v Quebec Family Study. Vsi njihovi predniki so prišli iz Kanade. V študiji so raziskovalci preučevali povezave med zdravjem, življenjskim slogom in genetskimi dejavniki.

Razlog, da so Kanadčani preverili jemanje dodatkov, je, da so drugi raziskovalci v preteklosti poročali, da jemanje dodatnih vitaminov in mineralov zmanjšuje možnost prekomerne telesne teže. Leta 2005 so na primer raziskovalci z univerze Bastyr v ZDA objavili rezultate epidemiološke študije, ki je pokazala, da ljudje s prekomerno telesno težo, ki so jemali multivitamine in multiminerale, niso tako zlahka pridobili več teže. [J Altern Complement Med. 2005 Oct; 11(5): 909-15.] Tudi jemanje dodatnih vitaminov B6, B2 in kroma je zaviralo pridobivanje telesne teže.

Kanadčani so domnevali, da je mehanizem, ki bi lahko deloval, ta, da jemanje dodatnih vitaminov in mineralov zmanjšuje apetit. Vitamina C in B6 imata ključno vlogo pri pretvorbi triptofana v serotonin. Če ne sintetiziramo dovolj serotonina, pojemo več.


Rezultati


Raziskovalci so odkrili, da so imeli uporabniki dodatkov v njihovi raziskovalni populaciji dejansko nekaj kilogramov manj maščobe. Na kilogram telesne teže so pokurili več kalorij. Slika takoj spodaj prikazuje podatke za moške, pod njo pa podatke za ženske.



Mehanizem


Učinek dopolnilnega prehranjevanja je bil najizrazitejši pri moških. Ženske, ki so jemale dodatke, so poročale o manjšem občutku lakote, kar pa ni veljalo za moške.

Raziskovalci so izvedli še en poskus z drugo skupino, da bi preverili, ali je jemanje dodatkov res zmanjšalo apetit, vendar so bili rezultati neprepričljivi: ženske so se počutile nekoliko manj lačne, ko so jemale dodatke, moški pa niso poročali o nobenem učinku. Preiskovanci v tem poskusu so bili na dieti. Raziskovalci domnevajo, da jemanje multivitaminov in mineralov v takšnih pogojih ne vodi do jasnega zmanjšanja apetita.

Čeprav ni jasno, kako, se zdi, da jemanje multivitaminov pomaga ohranjati zdravo telesno težo. Raziskovalci pravijo, da preden bi ljudem priporočali jemanje prehranskih dopolnil, potrebujejo več raziskav.

 



bottom of page