top of page

Velik vnos vitamina B6 varuje pred rakom trebušne slinavke

Če boste vsak dan zaužili veliko količino vitamina B6, boste zmanjšali možnost za nastanek raka trebušne slinavke. Z besedo "veliko" mislimo več, kot je dnevna potreba, navedena v učbenikih, vendar ni treba uporabljati prehranskih dopolnil z visokimi odmerki. Raziskovalci z univerze Zhejiang o tem poročajo v reviji Nutrition Journal.

 

Vitamin B6


Telo potrebuje vitamin B6 med drugim za presnovo aminokislin, glukoze in maščob. Odrasli moški in ženske potrebujejo 1,3 do 2 miligrama vitamina B6 na dan, piše v učbenikih. Prehranski dodatki pogosto vsebujejo več.

Znanstveniki Evropske agencije za varnost hrane (EFSA) menijo, da v EU največji vnos vitamina B6 iz prehranskih dopolnil ne sme presegati 21 miligramov na dan, v manj avtoritarnih ZDA pa je zgornja dnevna meja 100 miligramov.


Študija


Raziskovalci so našli 8 epidemioloških študij, ki so preučevale povezavo med rakom trebušne slinavke in vnosom vitamina B6, ter 5 študij, ki so preučevale povezavo med rakom trebušne slinavke in koncentracijo piridoksal-5'-fosfata [PLP], aktivne oblike vitamina B6, v krvi.


Raziskovalci so rezultate združili in jih ponovno analizirali.


Rezultati


Več vitamina B6 kot so zaužili udeleženci študije in višja kot je bila koncentracija piridoksal-5'-fosfata v krvi, manjše je bilo tveganje za nastanek raka trebušne slinavke.

Če pa pogledamo relativne razlike med obema skupinama, se slika spremeni. Potem se izkaže, da vadba za moč v hipoksičnem šotoru vodi do večje rasti mišic in veliko večje izgube maščobe.



Zaključek


"Pričujoča metaanaliza je pokazala, da je [...] visok vnos vitamina B6 povezan z manjšim tveganjem raka trebušne slinavke v nelinearnem vzorcu odvisnosti od odmerka, raven piridoksal 5'-fosfata v serumu pa je bila povezana s pomembno linearno zmanjšanim tveganjem raka trebušne slinavke," so zapisali raziskovalci.

"Glede na to, da je vitamin B6 prisoten v številnih živilih, kot so govedina, jetra, tuna in banane, se pričakuje, da bo ta raziskava ponudila nove možnosti za primarno preprečevanje in nadzor raka trebušne slinavke."

"Vendar ti dokazi večinoma izhajajo iz študij primerov in kontrol, podatki za visoko raven vnosa vitamina B6 s hrano pa so bili redki, zato so potrebne nadaljnje raziskave, vključno z randomiziranimi kliničnimi preskušanji, da bi preučili povezavo vnosa vitamina B6 s hrano s tveganjem raka trebušne slinavke pri visokih odmerkih in preučili priporočeno obdobje zdravljenja za zmanjšanje tveganja za nastanek raka trebušne slinavke."

 



bottom of page