top of page

Vitamin B1 izboljša vaše razpoloženje in pospeši vaše reakcije

Vitamin B1 - kemiki ga imenujejo tiamin - je tableta za duševno spodbudo. Britanski psiholog je do te ugotovitve prišel v devetdesetih letih prejšnjega stoletja. Benton je študentke prisilil, da so dva meseca dnevno jemale 50 mg vitamina B1, in ugotovil, da se je razpoloženje njegovih udeleženk izboljšalo in da so njihove reakcije postale hitrejše.

 

Leta 1995 je Benton objavil študijo, v kateri je dokazal, da se je razpoloženje preiskovancev izboljšalo, če se je količina vitamina B1 v krvi povečala, in da je bilo ravno obratno, če se je količina vitamina B1 zmanjšala. [Neuropsychobiology. 1995;32(2):98-105.]


Preiskovanci v tej študiji so prejemali multivitaminski dodatek. Ker je želel biti prepričan, da je bil vitamin B1 in ne kakšna druga snov tista, ki je povzročila, da so bili preiskovanci bolj optimistični, je Benton poskus ponovil nekaj let pozneje. Tokrat je udeležencem dajal samo vitamin B1.


Rezultati


Benton je za svoje subjekte uporabil 122 študentk. Pred in po dajanju vitamina B1 ali placeba je Benton študentkam opravil vrsto psiholoških testov. Pri nekaterih od njih je meril delovanje spomina študentk, vendar se je izkazalo, da dodajanje dodatkov na to ni imelo nikakršnega vpliva.

Ugotovljeno je bilo, da je dodatek vitamina B1 vplival na hitrost reakcije. Benton je učence postavil pred ploščo, na kateri je lahko svetila 1, 2, 4 ali 8 svetilk. Če se je prižgala ena svetilka, so morali učenci položiti prst na prižgano svetilko. Čas, ki so ga za to potrebovali, je bil krajši, če so zaužili dodatek vitamina B1.


Benton je učencem dal izpolniti tudi vprašalnik Profil stanja razpoloženja. Ta meri, kako se ljudje počutijo, in Benton je opazil učinek pri dveh od šestih postavk: zaradi vitamina B1 so bili učenci bolj bistri in razpoloženje se jim je izboljšalo.


 



bottom of page