top of page

Eno leto na melatoninu: nekaj kilogramov manj maščobe in nekaj kilogramov več puste telesne mase

Dolgotrajno dodajanje majhnega odmerka melatonina zmanjša maščobne zaloge za nekaj kilogramov in za skoraj enako količino poveča pusto telesno maso. Endokrinologi v univerzitetni bolnišnici Aarhus na Danskem so to ugotovili, ko so ženske, stare od 56 do 73 let, eno leto vsak večer jemale 1 ali 3 mg melatonina.

 

Melatonin


Melatonin je priljubljen med strokovnjaki za podaljševanje življenja. Študije na živalih so pokazale, da laboratorijske miši živijo dlje, če jim v pitno vodo dodamo melatonin, da melatonin upočasni proces staranja možganskih celic in da preprečuje povečanje maščobnih zalog kot posledico staranja.

Ker je vse več ljudi debelih, je Dance še posebej zanimal vpliv melatonina na maščobno maso. Ni natančno znano, kako melatonin zavira rast maščobnega tkiva, vendar so raziskave in vitro pokazale, da melatonin zmanjša aktivnost maščobnega receptorja PPAR-gamma v maščobnih celicah, zato te manj hitro rastejo. [J Pineal Res. 2010 Nov;49(4):364-72.] [J Pineal Res. 2009 Oct;47(3):221-7.] Melatonin ima očitno pomembno vlogo tudi pri uravnavanju ravnovesja med glukozo in inzulinom. [Eur J Pharmacol. 2009;606(1-3):61-71.]


Študija


Ali lahko melatonin pomaga ljudem ohraniti vitkost? Na to vprašanje so raziskovalci poskušali odgovoriti z raziskavo na ljudeh, v kateri je sodelovalo 81 žensk. Pred spanjem so ženske vzele placebo, dodatek z 1 mg melatonina ali dodatek s 3 mg melatonina.

Vse ženske so imele prve znake osteoporoze in so jemale dnevni odmerek 800 mg kalcija in 20 mcg vitamina D3. Raziskovalce je zanimalo tudi, ali lahko melatonin pomaga pri krepitvi kosti.


Rezultati


Ne glede na odmerek so ženske v skupinah z melatoninom izgubile telesno maščobo, medtem ko so ženske v skupini s placebom telesno maščobo pridobile. Ob koncu poskusa so ženske, ki so jemale melatonin, izgubile približno 5 odstotkov telesne maščobe. Hkrati se je pri ženskah v melatoninskih skupinah za več kot 3 odstotke povečala pusto telesno maso. Študija ne razkriva, v kolikšni meri je bilo povečanje puste telesne mase posledica težjih kosti žensk ali rasti mišic.



Raziskovalci so ugotovili, da je telo žensk zaradi dodajanja melatonina postalo bolj občutljivo na inzulin. Višji kot je bil indeks telesne mase žensk, močnejši je bil učinek, kot je prikazano na spodnji sliki.


Povečanje občutljivosti na inzulin je morda posledica povečanega izločanja adiponektina v maščobnih celicah.


Zaključek


"Dokazali smo, da imajo majhni odmerki melatonina (1 in 3 mg/d) ugodne učinke na telesno sestavo v smislu zmanjšanja maščobne mase in mejno značilnega povečanja puste mase pri ženskah po menopavzi," so zapisali raziskovalci.

"Naše ugotovitve je mogoče razložiti s povečanjem osteogeneze, ki ga povzroča melatonin, in s tem zmanjšanjem adipogeneze. Na podlagi naše študije je melatonin lahko zanimivo terapevtsko sredstvo za prihodnje strategije zdravljenja osteoporoze in s starostjo povezanih sprememb telesne sestave."

 




bottom of page