top of page

Multivitaminska tableta pomaga otrokom natančneje razmišljati

Če otroci vsak dan jemljejo dodatek z dodatnimi vitamini in minerali, njihovi možgani delujejo bolj osredotočeno. Pri psiholoških testih otroci naredijo manj napak, so ugotovili raziskovalci z univerze Northumbria na podlagi poskusa, v katerem je sodelovalo osemdeset otrok, starih od osem do štirinajst let.

 

Študija


Raziskovalci so testnim osebam dvanajst tednov dnevno dajali dve multivitaminski žvečilni tableti. Otroci so tablete zaužili zjutraj ob zajtrku.


Spodnja tabela prikazuje, kaj vsebujejo tablete.



Kmalu po tem, ko so otroci začeli jemati vitamine, so jih raziskovalci pripravili do tega, da so opravili računalniške teste. Zadnji test je bil opravljen zadnji dan poskusa, vendar so bili otroci med poskusom testirani še nekajkrat.


Rezultati


Najbolj dosleden - pravzaprav edini dosleden - učinek, ki so ga raziskovalci odkrili, je bil pri testu, pri katerem se je na računalniškem zaslonu pojavila puščica, ki je kazala levo ali desno. Če je kazala levo, so morali otroci klikniti na simbol levo od puščice. Če je puščica kazala desno, so morali klikniti na simbol desno od nje. Otroci so morali to dejanje ponoviti približno osemdesetkrat.


Spodnja slika prikazuje, kako pogosto so otroci klikali v napačno smer. Temne črte predstavljajo otroke, ki so jemali dodatek. Bele črte predstavljajo otroke, ki so prejemali placebo.

Tri ure po zaužitju vitaminske tablete so otroci že začeli delati manj napak. Rezultati so bili enaki, ko so otroci opravili test na polovici poskusa in ko so ga ponovili po dvanajstih tednih ob koncu poskusa.


Sliši se obetavno, vendar ne pozabite, da so raziskovalci z otroki opravili osem testov za vse vrste duševnih funkcij, vključno s hitrostjo reakcije, spominom in budnostjo. Multivitaminske tablete niso vplivale na nobeno od drugih funkcij.


Raziskovalci so otrokom dali izpolniti tudi vprašalnik o njihovem počutju. Otroci so morali navesti, ali so bili "sproščeni, budni, živčni, utrujeni ali napeti", ali jih je bolela glava, kakšno je bilo njihovo splošno razpoloženje in ali so se počutili "duševno utrujene, srečne ali mirne".

Na celotnem seznamu vprašanj ni bilo prepričljivih rezultatov. Vitaminske tablete niso imele nobenega učinka - razen tega, da so bili otroci v testnem obdobju manj živčni kot otroci, ki so dobili placebo.



Zaključek


"Seveda je treba ta opažanja ponoviti v večjih skupinah, vendar kažejo na to, da bi bilo treba tej zadevi nameniti nekaj pozornosti," so zapisali raziskovalci.


Zveni precej samozavestno. Ali pa je to samo vpliv sponzorirane študije proizvajalca testiranih multivitaminskih tablet.


 



bottom of page