top of page

Kako lahko ribje olje pomaga pri pridobivanju mišične mase

Če bodibilderji in drugi športniki, ki se ukvarjajo z močjo, dnevno zaužijejo dober odmerek ribjih maščobnih kislin, se jim bo verjetno povečala sposobnost regeneracije mišic. Domneva izhaja iz poskusa na živalih, ki so ga izvedli na Univerzi Illinois v Chicagu.

 

V francoski študiji na ljudeh, v kateri so ženske tri mesece dnevno jemale tri kapsule ribjega olja, so raziskovalci ugotovili, da je ta dodatek prepolovil koncentracijo beljakovine PAI-1 [strukturo neaktivne različice si oglejte tukaj] v krvi žensk.


PAI-1 je beljakovina, ki je znana predvsem po tem, da je povezana s srčnimi napadi. Vendar pa mišični obsedenci v tej spletni reviji menijo, da je PAI-1 beljakovina, ki blokira obnovo mišic.


Če vsakodnevni dodatek ribjega olja zadostuje za prepolovitev ravni PAI-1, ali ne bi pomagal tudi pri hitrejši regeneraciji mišic po treningu? To ni tako neumno vprašanje, kajne? Odgovora nimamo, a če bi prebrali članek iz leta 2005, bi se nagibali k temu, da bi odgovorili z glasnim "da".


Študija


V poskusu so mišim v mišice vbrizgali kardiotoksin. Kardiotoksin je strup, ki uničuje mišične celice. Raziskovalci so poskus izvedli z normalnimi mišmi (divji tip ali WT), z gensko spremenjenimi mišmi, ki niso mogle proizvajati PAI-1 (PAI-1 -/-), in s spremenjenimi mišmi, ki niso imele aktivatorja plazminogena tipa urokinaze (uPA -/-).


UPA je encim, ki preprečuje nastajanje krvnih strdkov in razgrajuje strukturo celic. Če ga proizvajate dovolj, zagotavlja zaščito pred trombozo. PAI-1, s polnim imenom inhibitor aktivatorja plazminogena-1, blokira ta encim.


Rezultati


Spodnji graf prikazuje, kako hitro so si poškodovane mišice povrnile moč. Mišice miši brez uPA se obnavljajo počasneje, mišice miši brez PAI-1 pa hitreje.

Nekaj podobnega vidite tudi, če si ogledate obnovo mišičnega tkiva. Zlasti po petem dnevu je jasno, da so miši, ki nimajo PAI-1, spet začele tvoriti več mišičnega tkiva.

Zdi se, da odsotnost PAI-1 odpira pot uPA, da opravi svoje delo, menijo raziskovalci. Encim omogoča, da se bele krvničke premikajo skozi poškodovane mišice in odstranijo uničene mišične celice. Vsaj v mišicah miši brez PAI-1 je več makrofagov kot v mišicah drugih miši.


Zaključek


Če redno berete novice s področja znanosti, veste, da zamisel, da ribje olje spodbuja rast mišic, ni tako nenavadna. Z njo lahko na primer pojasnimo, zakaj ljudje z rakom ohranijo več mišičnega tkiva, če poleg beljakovinskih dodatkov dobivajo tudi ribje olje. [Gut 2003;52:1479-1486.] Pojasni lahko tudi, zakaj mišice goveda razgradijo manj beljakovin, če vsebujejo tudi velike količine ribjih maščobnih kislin. [J Physiol. 2007 Feb 15;579(Pt 1):269-84.]


 



bottom of page