top of page

Ribje maščobne kisline ohranjajo raka prostate pod nadzorom

Velik vnos rib in polinenasičenih maščobnih kislin n-3 iz rib ne more preprečiti, da bi moški zboleli za rakom prostate. Lahko pa prepolovi možnost smrti zaradi te bolezni. To potrjujejo rezultati velike epidemiološke študije na Harvardu, ki so bili nedavno objavljeni v reviji American Journal of Clinical Nutrition.

 

Moški imajo približno desetodstotno možnost, da zbolijo za rakom na prostati. Zato ni presenetljivo, da zdravniki o prostati govorijo kot o tikajoči časovni bombi in da znanstveniki iščejo prehranske dejavnike in dejavnike življenjskega sloga, ki zmanjšujejo možnost nastanka raka na prostati. V študijah v epruvetah se zdi, da so ribje maščobne kisline idealna rešitev. Metabolit ribje maščobne kisline EPA, 15-HEPE, zavira razvoj rakavih celic prostate. Vendar so epidemiološki dokazi v podporo zaščitnemu učinku ribjih maščobnih kislin šibki: nekatere študije kažejo, da obstaja povezava, druge pa to možnost zavračajo.


Študija


Raziskovalci s Harvarda so skušali zadevo osvetliti tako, da so v podatkovni zbirki dvajset tisoč splošnih zdravnikov poiskali podatke o vplivu rib in ribjih maščobnih kislin na raka prostate. Vsi zdravniki so sodelovali v raziskavi Physician's Health Study, ki se je začela leta 1983. Takrat so bili vsi zdravi in starejši od štirideset let, najstarejši je imel osemdeset let. Zdravniki so povedali, koliko rib pojedo, raziskovalci pa so udeležence spremljali 22 let.


Rezultati


Po analizi podatkov so raziskovalci ugotovili, da uživanje rib pri zdravnikih ni preprečilo razvoja raka na prostati. Med možnostjo obolevanja za rakom prostate in uživanjem ribjih maščobnih kislin ni bilo povezave.


V zgornji preglednici so raziskovalci določili, da je verjetnost za nastanek raka pri moških, ki uživajo najmanj ribjih maščobnih kislin (kvintil 1), enaka 1 (referenčna vrednost). Moški v kvintilu 3 so zaužili povprečno količino ribjih maščobnih kislin, moški v kvintilu 5 pa največjo količino. Kot je razvidno iz preglednice, ni bilo nobenega učinka.


Ko pa so raziskovalci preverili verjetnost, da bodo moški umrli zaradi raka na prostati, so ugotovili povezavo. Več ko so moški uživali ribjih maščobnih kislin, manjša je bila verjetnost, da bodo umrli (glej spodnji graf). Bolj ko je krivulja strma, večja je verjetnost, da bodo moški, pri katerih je bil diagnosticiran rak prostate, umrli zaradi te bolezni.


Če namesto ribjih maščobnih kislin pogledamo vnos rib, je graf skoraj identičen. V skupini moških z največjim uživanjem rib - več kot petkrat na teden - je bila verjetnost, da bodo umrli za rakom prostate, približno polovico manjša v primerjavi z moškimi, ki so uživali najmanj rib.


Zaključek


Kako torej izboljšati možnosti pri prognozi? Uživajte čim več rib. Če jih pa že ne morete uživati vsak dan, pa posezite po prehranskih dopolnilih omega 3.


 



bottom of page