top of page

Se radi sončite? Ribje olje varuje vašo kožo

Več kot je v vaši prehrani ribjih maščobnih kislin, manjša je verjetnost, da boste dobili sončne opekline. Ribje olje zato verjetno zmanjšuje možnost nastanka kožnega raka in lahko tudi upočasni staranje kože. Britanski dermatologi so o tem pisali v reviji Carcinogenesis.

 

Koža na obrazu se najhitreje stara, in to predvsem zaradi izpostavljenosti UV-žarkom sončne svetlobe. To se imenuje fotostaranje. Isto UV-sevanje povečuje tudi tveganje za nastanek kožnega raka, ljudje s svetlo kožo pa so na UV-sevanje bolj občutljivi. Po nekaterih študijah je kožni rak postal najpogostejša vrsta raka pri belcih.


Zato raziskovalci preučujejo, ali lahko pri tem pomaga prehrana. Britanski raziskovalci, ki so sodelovali z nizozemskim raziskovalnim inštitutom TNO in Univerzo v Leidnu, so že leta 1994 objavili članek, v katerem so trdili, da so se ljudje, ki so jemali kapsule z ribjim oljem, bolje spopadali s sončno svetlobo. [J Invest Dermatol. 1994 Aug;103(2):151-4.] Publikacija, omenjena v tem članku, je v veliki meri ponovitev prve raziskave.


Študija


Raziskovalci so pri svojem poskusu uporabili kožo štiridesetih svetlopoltih ljudi. Njihova povprečna starost je bila 44 let. Preiskovanci so tri mesece jemali dnevni odmerek 4 g ribje maščobne kisline EPA. [Struktura je prikazana spodaj.]

Kontrolna skupina je prejemala enako količino oleinske kisline, mononenasičene maščobne kisline, ki jo najdemo v oljčnem olju.


Pred začetkom testiranja so raziskovalci majhen košček kože na spodnjem delu telesa testnih oseb izpostavili UV-žarkom. Beležili so jakost, pri kateri se je koža začela obarvati, z drugimi besedami, ko je koža začela peči. Čim manj energije je za to potrebno, tem bolj je koža občutljiva na sončno svetlobo - in tem večja je možnost za nastanek kožnega raka zaradi prevelike izpostavljenosti soncu. In hitreje se koža na soncu stara.


Ko so testne osebe tri mesece jemale kapsule, so raziskovalci ponovili test.


Rezultati


Tisti, ki so jemali dodatek ribjega olja, so potrebovali več UV-sevanja, da je njihova koža začela peči.


Ko sončna svetloba poškoduje genetski material v kožnih celicah, se aktivira gen p53. To sproži mehanizem, s katerim celica začne popravljati poškodbe DNK, če pa popravilo ni uspešno, se celica ubije (apoptoza). Zato je gen p53 "dober" gen, če pa postane aktivnejši, je to običajno znak, da imajo celice težave.


Raziskovalci so izmerili aktivnost gena p53 v kožnih celicah testnih oseb pred in po jemanju dodatkov ribjega olja.


Zaključek


Zdi se, da ribje olje zmanjšuje poškodbe kožnih celic, ki jih povzroča sončna svetloba. Raziskovalci domnevajo, da bi se lahko pojavnost kožnega raka zmanjšala, če bi belci uživali več ribjega olja.


Kako deluje EPA, raziskovalci še ne vedo. Merili so markerje za oksidativni in antioksidativni učinek v koži preiskovancev, vendar to ni prineslo prepričljivih dokazov. Zdi se, da ribja maščobna kislina deluje neposredno na kožne celice in jih ščiti pred sončno svetlobo.


 



bottom of page